Forskning fra Syddansk Universitet, viser at fleksibel og nøjagtig overvågning af lys, ventilation, køl og frys i detailhandlen afslører skjult ressourcespild.

Når det kommer til ressourceforbrug, er der plads til forbedring i detailindustrien. Spild kan påvises ved hjælp af ReMoni-sensorer, som måler forbrugsprofilen i tekniske installationer.

“Vi flytter de trådløse sensorer fra installation til installation og måler forbrug direkte fra ydersiden af kablerne,” siger professor ved Center for Energy Informatics på Syddansk Universitet, Mikkel Baun Kjærgaard, om det EUDP-støttede forskningsprojekt FlexRestore.

“På den made får vi hurtige og konkrete svar på, hvordan forbrugsprofilen ser ud. Denne fremgangsmåde afslører energispild og leverer på samme tid vigtige data. Projektet tog os mindre end en dag at gennemføre, og data taler for sig selv. For eksempel kan vi se betydningen af forskellige måder at håndtere produktopfyldning, og hvordan det kan lede til energispild,” siger Mikkel Baun Kjærgaard.

Fremtiden kan tilpasses

Fremtidens måde at producere strøm bliver mere fleksibel med ressourcer som solenergi og vindenergi. Derfor skal fremtidens ressourceovervågning være mere fleksibel og detaljeret, forklarer professoren. Det er her, ReMoni-sensorerne kan gøre en væsentlig forskel. Mikkel Baun Kjærgaard konkluderer:

“Sensorerne er trådløse, og det at de er så fleksible, gør vores arbejde let. Disse sensorer skiller sig ud, fordi de er så lette at arbejde med.”

Læs mere om forskningsprojektet FlexRestore på hjemmesiden:

https://energiforskning.dk/en/node/8433